Silver Senior – ratkaisuja työvoimapulaan

Silver Senior Oy on kotimainen vuonna 2020 liiketoimintansa aloittanut henkilöstöpalvelualan yritys. Se vuokraa ammattilaisia toimialoille, jotka arvostavat osaamista ja työvuosien tuomaa kokemusta. Taloushallintoalan asiakkaillemme teemme myös suoria rekrytointeja ilman 55 vuoden ikärajaa.
16.11.2021 Outi Lähteenmäki, Silver Senior Oy Kuva iStock

Taloushallinnon järjestelmiin sisään­rakennettu robotiikka ja tekoäly automatisoivat kirjanpitäjien ja palkanlaskijoiden työtä, mutta siitä huolimatta ala kärsii työvoimapulasta. Tilanne ei ole helpottumassa, pikemminkin päinvastoin. Pula osaavista tekijöistä on arkipäivää useimmille tilitoimistoille, olivatpa ne sitten perinteisiä paperikirjanpidon yrityksiä tai sähköisen taloushallinnon toimijoita.

Sähköisen taloushallinnon osaajat eivät halua tehdä työtä vanhoilla järjestelmillä, ja paperisen kirjanpidon osaajat vierastavat uusia ohjelmistoja useimmiten siksi, että uuden oppimiseen ja työtapojen muuttamiseen ei aina tunnu olevan riittävästi aikaa tai osaavaa kouluttajaa. Alan ammattilaisia eläköityy lähivuosina runsaasti ja työmarkkinoilta poistuvien tilalle ei tule riittävästi uusia tekijöitä.

Alan ammattilaisia eläköityy lähi­vuosina runsaasti ja työmarkkinoilta poistuvien tilalle ei tule riittävästi uusia tekijöitä.

On tärkeää löytää nykyistä parempia tapoja, joilla alan osaajat saadaan jatkamaan työelämässä. Tilannetta ei helpota se, että kirjanpitäjän ja palkanlaskijan ammattitaidon hankkiminen vie vuosia. Koulun penkiltä työelämään astuva henkilö tietää paljon, mutta usea asia vaatii vielä lisäoppimista.

Uusia tapoja ja kanavia työvoiman hankkimiseen

Alan ammattilaisten löytäminen vaatii hyviä verkostoja ja ennen kaikkea itse työpaikan myymistä. Tänä päivänä KLT- ja PHT-tasoiset sähköisen talous- ja palkkahallinnon taitajat valitsevat käytännössä itse, mihin haluavat mennä töihin. Nämä osaajat tavoitetaan parhaiten suorahaun kautta. Työtehtävät ja työilmapiiri, työvälineet ja -järjestelmät, koulutusmahdollisuudet sekä palkkaus kuten myös etätyömahdollisuus ja työpaikan sijainti ovat asioita, jotka ratkaisevat sen, missä yrityksessä halutaan työskennellä.

Koska edellä mainittuja osaajia on vain rajallinen määrä, tilitoimistoissa tulisi nykyistä enemmän huomioida myös muutama vaihtoehtoinen kanava työntekijöiden hankkimiseen: Eläköityneet asiantuntijat ovat usein halukkaita tekemään osa-aikaisesti työtä, jonka he jo valmiiksi osaavat. Tätä joukkoa kannattaa käyttää nykyistä enemmän apuna sesonkipiikkien työnkuorman tasaamisessa ja lomatuurauk­sissa.

Toinen ryhmä, jota tilitoimistoala kokemuksemme mukaan osin turhaan vierastaa, ovat yrityksissä aiemmin työskennelleet. Osaamista on, mutta kokemus useiden asiakkaitten palvelemisesta tilitoimistoympäristössä puuttuu. Tilitoimiston työskentelymallin oppiminen kyllä onnistuu motivoituneelta tekijältä, mikäli perehdytys on hyvä ja työprosessit kuvattuna.

Hyväksi havaitun tekijän voi halutessaan palkata myöhemmin itselleen.

Eläköityneen henkilön tai yrityksen palveluksessa uransa tehneen osaajan käyttämisen kynnys on usein matalampi, jos tekijä tulee töihin henkilöstövuokrausyrityksen kautta. Työsuhde ja työnantaja­velvoitteet ovat vuokrafirmalla, ja tilitoimiston vastuulle jää tarkempi työhön perehdyttäminen sekä työnjohto. Hyväksi havaitun tekijän voi halutessaan palkata myöhemmin itselleen.

Monipuolista osaamista kilpailukyvyn ylläpitoon

Osa tilitoimistoista tarvitsee myös muita kuin kirjanpitäjiä ja palkanlaskijoita toimintansa ja palveluidensa kehittämiseen: Sähköiseen taloushallintoon siirtyminen mappimaailmasta on vielä monessa toimistossa kesken. Muutosta tehdään usein oman toimen ohella, vaikka hankkeen vetäminen vaatisi oman resurssin ja sellaista ammatti­taitoa, jota kirjanpitäjillä tai palkanlaskijoilla ei ole.

Sähköiseen taloushallintoon siirtyminen mappimaailmasta on vielä monessa toimistossa kesken.

Tilanteeseen kannattaa miettiä määräaikaista vuokrattua projektiresurssia, jolla on aiempaa kokemusta taloushallinnon järjestelmien vaihtamisesta.

Uudet järjestelmät ja niiden rajapinta­ratkaisut antavat tilitoimistoille mahdollisuuden tarjota asiakkailleen erilaisia raportoinnin palveluita. Lukujen ja mittareiden tulkinta ja toimenpiteiden suosittelu on oma kompetenssinsa, jonka osaa yleensä ­parhaiten business controller -taustainen henkilö.

 

Silver Senior Oy

Tavoitteemme on olla tilitoimistoille ketterä ja liiketoimintaa ymmärtävä kumppani laadukkaan palvelun ja kannattavan kasvun edellyttämien työntekijöiden löytämiseen. Mikäli etsinnässä on sähköisen taloushallinnon tähti, KLT tai PHT, kiirepiikeissä auttava lisäresurssi, asiakasneuvoja tai projektihenkilö, ole yhteydessä meihin.

Tilitoimistojen yhteyshenkilönä toimii Outi Lähteenmäki, outi.lahteenmaki@silversenior.fi puh +358 50 520 1571.

Tutustu Silveriin osoitteessa www.silversenior.fi.

Jos etsit kevytyrittäjänä toimivaa kirjanpitäjää tai palkanlaskijaa, voit tehdä siitä haku­ilmoituksen rekisteröitymällä Silver Seniorin kevytyrittäjätorille osoitteessa www.kevyt­yrittajatori.fi.

Työ tilitoimistossaUusimmat Artikkelit
Katso kaikki

Haluatko kuulla lisää liiton jäsenyydestä?

Jätä yhteystietosi niin otamme yhteyttä.

  • tai