Suurikin tilitoimisto voi pärjätä

12.11.2021
Janne Fredman päätoimittaja

Olen viettänyt viimeiset 25 vuotta pääosan virka-ajastani tilitoimistojen kanssa asioiden – esimerkiksi myynti­matkoilla ja ohjelmistojen käyttöönotoissa. Olen käynyt kymmenissä tilitoimistoissa, sekä suurissa että pienissä, mutta suurimmalta osin pienissä, koska niitähän suurin osa on. Tilitoimistossa-lehden viimeisen paperinumeron kunniaksi ajattelin pohtia alan tulevaisuutta – teiltä tilitoimistolaisilta vuosien saatossa varastamieni ajatusten innoittamana.

Viime aikoina esimerkiksi somekeskusteluissa on murehdittu alan konsolidaatiota. Suuret ostavat pieniä. Sille ei voi mitään, eikä markkinatalou­dessa kyllä kuulukaan voida. Onneksi sentään moni pienen toimiston yrittäjä saa nyt elämäntyöstään kunnollisen hinnan – näin ei välttämättä ollut joitakin vuosia sitten. Toisaalta uusia tilitoimistoja synnytetään edelleen, yleensä varsin pieninä toimistoina. Keskusteluissa kuitenkin murehditaan, pärjääkö pieni tilitoimisto enää tulevaisuudessa.

Keskusteluissa kuitenkin murehditaan, pärjääkö pieni tilitoimisto enää tulevaisuudessa.

Käydessäni myyntimatkoilla tilitoimistoissa olen tavannut vilkaista käyntikohteeni talous­luvut. Moni pieni tai pienehkö tilitoimisto on vuosia tahkonnut kohtuullisen hyvää tulosta. Eräät jopa niin muhkeaa, että moni helsinkiläinen asianajotoimistokin kalpenee kateudesta. Ei ole mitenkään mahdotonta, että asiat voisivat jatkua samalla tolalla.

Pilvipalveluohjelmistot ovat madaltaneet alalle tulon kynnystä merkittävästi. Pieni tilitoimisto käyttää yleensä samoja laadukkaita suomalaisia ohjelmistoja kuin suuret ketjutkin. Hinta voi olla jonkin verran korkeampi per käyttäjä tai asiakas, mutta sillä tuskin on mullistavaa vaikutusta. Henkilöstöä voidaan houkutella työntekijän tarpeiden mukaan räätälöidyillä työnteon malleilla. Hallinnollinen taakka ja jatkuvat muutokset ovat kurittaneet suhteessa enemmän pieniä toimistoja, joissa moni yrittäjä on itse taistellut läpi tulo­rekisterit, suomi.fit, tietosuoja-asetukset ja rahanpesulait. Kaikesta on selvitty ilman korporaation laki- ja HR-osaston tukea, mille täytyy nostaa vilpittömästi hattua. Nyt tulevaisuus näyttää kuitenkin seesteisemmältä – lähivuosina ei näköpiirissä ole vastaavaa lakisääteisten muutosten taakkaa. Aikaa voi jäädä myyntityöhön ja palvelujen kehittämiseen.

Minun vaikutelmani on ollut ja on, että ­kaiken kokoisissa tilitoimistoissa on asiansa osaavaa ja lajistaan innostunutta väkeä. Pienessä toimistossa yrittäjä ja henkilöstö voivat toimia omalla, erottuvalla tavallaan ja tuottaa oman­näköistään palvelua. Pienessä toimistossa voidaan myös joustavasti tuottaa asiakaskohtaisesti räätälöitävää palvelua. Pienten toimistojen on myös verkostoitumalla mahdollista ennestään kehittää ja keskittää osaamistaan ja samalla keventää elämäänsä. Voisiko esimerkiksi palkanlaskennan luovuttaa siihen keskittyneelle kumppanitoimistolle?

Pitäisikö siis olla suorastaan huolissaan ­suurten tilitoimistojen pärjäämisestä pienten ja ketterien puristuksessa?

Pitäisikö siis olla suorastaan huolissaan ­suurten tilitoimistojen pärjäämisestä pienten ja ketterien puristuksessa? Suuressa yrityksessä esimerkiksi hallintokulut tuppaavat ryöpsähtämään. Tiedän tapauksen, jossa taloushallinnon henkilöstön palkkakulujen ja lakisääteisten sivukulujen päälle räpsähti yli 2 000 euroa kuussa per työntekijä konsernin hallintoveloitusta. Ei siinä sitten ainakaan hinnalla kilpailla. Monet organisaatiokerrokset tuppaavat myös jäykistämään päätöksentekoa ja muutakin tekemistä.

Myös keskisuurilla ja kasvuhakuisilla toimistoilla on oma tuskansa. Organisaatio pitää mitoittaa suuremman yrityksen ja kasvun tarpeisiin Chief Financial ja HR Officereineen. Kuitenkaan liiketoiminnan volyymi ei vielä kanna näitä kustannuksia.

Uskotaan kuitenkin myös suurten ja keskisuurten tilitoimistojen pärjäämiseen. Skaalaeduilla ja laajalla osaamiskirjolla on puolensa, kun toiminta maltetaan pitää kohtuullisen joustavana sekä asia­kas- ja asiantuntijalähtöisenä. Kaikilla siis on mahdollisuutensa. Jatketaan debattia näistäkin teemoista Taloushallintoliiton helmikuussa julkaistavilla uusilla verkkosivuilla. Työparini Riikka Hirsimäki on luvannut, että siellä on vimpan päälle värkit käydä keskustelua alan kuumista ja kiehtovista ilmiöistä.

PääkirjoitusUusimmat Artikkelit
Katso kaikki

Haluatko kuulla lisää liiton jäsenyydestä?

Jätä yhteystietosi niin otamme yhteyttä.

  • tai