Kumppanikolumni Kaupallinen yhteistyö: Svea Ekonomi

Tarve yritysluotolle? Oikein vertailemalla löydät sopivimman ja edullisimman ratkaisun

12.11.2021
Patrik Ekman Kehitysjohtaja, Svea Ekonomi

Mihin tulisi kiinnittää huomiota, kun vertailee yritysluottoja? Luoton joustavuus, käytettävyys ja kätevyys ovat avaintekijöitä. Vähintään yhtä tärkeä seikka on lähes aina hinta ja sen selkeys sekä läpinäkyvyys kannattaa huomioida. Parhaimmillaan järkevällä hintavertailulla säästää pitkän sentin. 

Liki kaikilla yrityksillä on joskus tarve pääomalle – pienemmälle tai suuremmalle. Jos yritykseen sijoitettava pääoma ei ole vaihtoehto, on tyypillinen ratkaisu yrityslaina. Perinteinen pankki on usein ensimmäisenä mielessä, mutta joskus tämä ei tiukkojen vakuusvaatimusten tai jäykän asioinnin vuoksi ole ratkaisu. Silloin löytyy myös muita ratkaisuja – mutta miten ja mitä kannattaa vertailla, jotta löytää yrityksen tarpeisiin parhaan ja edullisimman vaihtoehdon?  

Jatkuva yrityslimiitti vai kertaluotto?

Useimmat yrityslainat ovat kertaluottoja, jotka nostetaan kokonaisuudessaan heti luotonmyönnön yhteydessä ja maksetaan takaisin tietyn maksusuunnitelman mukaan joko erissä tai kerralla. Kertaluotoista poiketen esimerkiksi Svean yrityslimiitti on jatkuva luotto, jota yritys voi nostaa käyttöön yhä uudelleen luottorajan puitteissa, mikäli tarvetta sille ilmenee. Luottoa harkitessa onkin oleellista miettiä, onko tarve tosiaan kertaluonteinen, vai mahdollisesti tulevaisuudessa toistuva. 

Joustavat lyhennykset vai tiukka kuri

Yleisimmin maksusuunnitelmat ovat sitovia – jopa siinä määrin, että ennenaikaisesta takaisinmaksusta tai ylimääräisestä lyhennyksestä voi joutua maksamaan lisäkuluja tai vähintään luotonmyöntäjän menettämät korko- ja kulutuotot. Jos selkeä maksusuunnitelma voikin vaikuttaa toimivalta järjestelyltä luottoa hakiessa, saattaa se osoittautua haastavaksi myöhemmin. 

Perinteisten pankkien luotollisten tilien tapaan tarjoaa Svean täysin lyhennysvapaa limiittilaina yrityksille joustoa yrityksen tilanteen mukaan. Yritys voi ilman erillistä sopimista päättää kuukaudesta toiseen, maksaako yrityslimiitistä vain korot ja kulut, vai lyhentääkö limiittiä jollakin summalla – tai maksaako koko saldon kerralla pois. 

Hinnoittelun selkeys käy käsi kädessä hintatason kanssa

Useimmat yritysluottoja tarjoavat rahoittajat pyrkivät antamaan mielikuvan selkeästä ja edullisesta hinnoittelusta – totuus voi silti olla toinen, kuten esimerkiksi tutkimuslaitos IROResearchin asiantuntija, Sylva Vahtera totesi HS.fi:lle 24.6.2021:

– Täytyy sanoa, että monessa kohtaa tietoja oli haasteellista löytää. Tuli sellainen olo, että onneksi en ole yrittäjä tai tarvitse yrityslainaa.

Mitä suoraviivaisemmin hinnoittelu esitetään ja mitä helpompi tiedot on rahoittajan sivuilta löytää, sen varmemmin hinnoittelu on reilua. Kannattaa kuitenkin myös kiinnittää huomiota siihen, miten selkeä hinnoittelumalli on – mitä vähemmän termeillä kikkaillaan, sitä varmemmin hinnoittelu on verrattain edullisempaa. Siinä missä erilaiset kulut ja koron laskenta esimerkiksi alkuperäiselle pääomalle koko laina-ajalta voivat hämätä, on todellinen vuosikorko varmin tapa verrata yritysluottoja. 

Svean tarjoama yrityslimiitti on tutkitusti (IROResearch 5/2021) segmentissään markkinoiden edullisin yritysluotto, kun kalleimmat kilpailijat ovat jopa yli nelinkertaisesti kalliimpia.

KumppanikolumniUusimmat Artikkelit
Katso kaikki

Haluatko kuulla lisää liiton jäsenyydestä?

Jätä yhteystietosi niin otamme yhteyttä.

  • tai