Palava halu kehittymiseen

Vajaat viisi vuotta sitten Tuula Verho pohti työnsä mielekkyyttä. Sapattivuonna tehty maailmanympärysmatka palautti kipinän taloushallintoalaan. Tänä vuonna Verho suoritti KLT-tutkinnon huipputuloksin.
10.1.2020 Tuomas I. Lehtonen Kuva Samuli Skantsi

Kyrössä lapsuutensa ja nuoruutensa asunut Tuula Verho on työskennellyt taloushallinnon työtehtävissä vuodesta 2007 lähtien. Ennen nykyistä, vuonna 2016 alkanutta pestiään Greenstep Oy:n kirjanpitäjänä hän työskenteli taloushallinnon tehtävissä kahdessa tilitoimistoissa ja kahdessa IT-yrityksessä.

Ensimmäiset ajatukset taloushallinnon alasta hiipivät Verhon mieleen lukioaikana. Nuoren naisen näkökulmasta ala ei ollut kaikkein säkenöivin, mutta leppoisalta se kuitenkin vaikutti. Kauppakorkeakoulun kirjoja Verho ei jaksanut ylioppilaskevään tuoksinassa avata. Niinpä hän päätti hakea Turun ammattikorkeakouluun.

Ylioppilaskirjoituksia seuranneena kesänä Verho pääsi tutustumaan taloushallinnon töihin. Oman alan työkokemus sai jatkoa ammattikorkeakoulun opiskeluvuosien aikana.

– Ylioppilasvuonna pääsin Kyrön Seudun Osuuspankkiin kesätöihin. Siitä lähtien olen työskennellyt numeroiden parissa. Opiskelun lomassa työskentelin sihteerinä Turun tiehallinnossa ja Raision Benecolilla ostoreskontranhoitajana ja kirjanpitäjänä, Verho kertoo.

Kipinä työhön palasi sapattivapaalla

Verholle matkustelu on mieluisa harrastus. Myös kotikaupunki vaihtui uran alkumetreillä tiheään. Ammattikorkeakoulun kolmannen opiskeluvuoden Verho vietti vaihto-opiskelijana Prince Georgessa Kanadassa. Valmistumisensa jälkeen hän muutti töihin Tampereelle ja vuosikymmenen vaihteessa Helsinkiin.

Urapolun lähestyessä kymmenen vuoden rajapyykkiä Verho alkoi pohtia oman työnsä mielekkyyttä. Silloinen työ ei tuonut enää kaivattuja haasteita, ja osaaminen tuntui valuvan hukkaan. Vuonna 2015 Verho puhalsi pelin poikki ja piti vuoden sapattivapaata matkaten maailman ympäri.

– Lähdin matkalle yksin. Vietin pitkiä aikoja Kanadassa. Viihdyin myös Filippiineillä ja Borneossa. Siellä luonto on niin kaunista ja ihmiset ystävällisiä ja vieraanvaraisia. Paikallisiin ihmisiin oli helppo tutustua, Verho muistelee.

Pitkällä lomareissulla Verholla oli aikaa miettiä tulevaisuuttaan. Oma ammatti-identiteetti vahvistui ja innostus taloushallinnon alaan palasi.

– Oivalsin, että haluan tehdä juuri kirjanpitotyötä. Siinä asiakaspalvelu ja sosiaalisuus yhdistyvät mukavalla tavalla pikkutarkkaan tekemiseen. Ala muuttuu koko ajan, joten tylsistymään ei pääse. Koko ajan on jotain uutta opittavaa, Verho pohtii.

Maailmanympärimatkalta palattuaan Verho päätti hakea töitä tilitoimistosta. Tuttaviensa suositusten pohjalta hän haki töihin Greenstepille Espooseen. Kolmen vuoden kokemuksen perusteella hän pitää valintaansa onnistuneena.

– Lähdin Greenstepille oppimaan uutta ja tämä tosiaan toteutui. Olen päässyt tekemään itselleni mieleisiä töitä ja koen kehittyneeni valtavasti.

Niin itselle, työnantajalle kuin asiakkaillekin on parasta, että kirjanpitäjän elämä on tasapainossa

KLT-tutkintoa Verho lähti suorittamaan esimiehensä suosituksesta. Itse hän ei kokenut olevansa vielä valmis moiseen koitokseen. Verhon mielestä Greenstepissä KLT-opintojen suorittamista tuettiin hienosti. Työmäärää pyrittiin sopeuttamaan opintojen ajaksi ja opintoihin oli mahdollista käyttää pari työpäivää. Työnantaja maksoi myös Verhon valmennuskurssin. Tenttiä edeltävän viikon Verho piti lomaa, jotta hän pystyi valmistautumaan täysipainoisesti.

– Suoritin seitsemän lauantaipäivää kestäneen valmennuskurssin Helsingin Business Collegessa. Kurssilla substanssiosaamiseni syveni ja opin oikean vastaustekniikan. Opiskelin tenttiä varten myös muutaman päivän kotona. Hirveitä uhrauksia en joutunut kuitenkaan tekemään. Toki tuntuihan se välillä uhraukselta, kun lähti viettämään aurinkoista kesälauantaita koulun penkille, Verho sanoo nauraen.

Huolellinen valmistautuminen tenttiin

Verho valmistautui lokakuussa pidettyyn KLT-tenttiin huolella. Silti tentin haastavuus yllätti. Tenttikokonaisuus oli laaja, eivätkä kaikki asiat olleet Verholle entuudestaan tuttuja.

– Keskityin niihin kysymyksiin, jotka olivat itselle tutuimpia ja sivuutin vieraammalta tuntuvat aiheet. Aikapaine oli todella kova. Oikeustieteen osioon oli käytettävissä kaksi tuntia ja laskentatoimen osioon neljä tuntia. Tentin jälkeen ajattelin pääseväni läpi. Se kuitenkin yllätti, että sain tentistä parhaat pisteet. Tuuriakin oli toki matkassa, kun tentissä kysyttiin paljon itselleni tuttuja asioita, Verho pohtii.

Verho kokee KLT-tutkinnon suorittamisen parantaneen ammatillista itseluottamustaan. Hän oppi ratkaisemaan ongelmia ja hakemaan tietoa itsenäisemmin sekä hyödyntämään tehokkaammin alan työkaluja.

KLT-tutkinnon suorittamiseen Verhon opiskelut eivät pääty. Hän aikoo kehittää omaa osaamistaan muun muassa työnantajansa Greenstep Academy -koulutusohjelmassa. Haaveena olisi perehtyä syvällisemmin konsernikirjanpitoon sekä sisäiseen laskentaan ja johdon konsultointiin. Tarkempia uratavoitteita tai oppimissuunnitelmaa Verho ei ole itselleen kuitenkaan määritellyt.

– Kirjanpitäjälle jatkuva kehittyminen on elinehto. Itse olen aika utelias luonne ja haluan oppia uusia asioita. Isona organisaationa Greenstep tarjoaa hyviä kehittymismahdollisuuksia. Olen esimerkiksi päässyt hoitamaan rahastoasiakkuuksia ja osallistumaan asiakkaidemme erp-järjestelmien kehittämiseen. Kun mieli on avoin, uralle löytyy uusia suuntia, Verho iloitsee.

Työvuosien karttuessa Verho on oppinut kantapään kautta, että työ ja ammatillinen kehittyminen eivät saa täyttää koko elämää. Elämässä pitää olla myös muita kiinnostuksen kohteita ja hetkiä rentoutumiselle. Verhon elämän pitävät tasapainossa puolison ja ystävien kanssa vietetty aika, metsäretkeily ja tanssi. Hän toivoo, että vastaavia ”henkireikiä” olisi kaikilla kollegoilla.

– Me kirjanpitäjät ja palkanlaskijat olemme kovin kilttejä, uhrautuvia ja venyviä tyyppejä. Työn imu ja vastuuntuntoisuus saavat meidät monesti tinkimään omista tarpeistamme, vapaa-ajastamme ja levosta. Se on aika lyhytnäköistä. Niin itselle, työnantajalle kuin asiakkaillekin on parasta, että kirjanpitäjän elämä on tasapainossa, Verho toteaa.

Tuula Verho

  • Ikä: 36
  • Työskentelee taloushallinnon asiantuntijana Greenstep Oy:ssä Espoossa. Työskennellyt aiemmin Webropol Oy:n pääkirjanpitäjänä, Laskenta- ja veropalvelu Tabula Oy:n ja Gylling Accounting Oy:n tilitoimistokirjanpitäjänä sekä Sigma Solutions Oy:n talouspäällikkönä.
  • Koulutus: valmistunut tradenomiksi Turun ammattikorkeakoulusta 2007, Suorittanut KLT-tutkinnon 2019
  • Asuinpaikka: Helsinki
  • Perhe: avomies ja rescue-kissat, Donny ja Äijä
  • Harrastukset: luonnossa liikkuminen ja retkeily, tanssi

Verhon vinkit KLT-tutkintoon valmistautuville

  1. Raivaa aikaa opiskelulle. Jos työssä on kova kiire ja henkilökohtaisessa elämässäkin ruuhkaa, tenttiin osallistumista kannattaa siirtää otollisempaan ajankohtaan.
  2. Ota lakikirja arjen työkaluksi. Tentissä on iso apu, kun ”käyttöliittymä” on tuttu. Pienen harjoittelun jälkeen lakikirja ei ole pelottava teos vaan avulias ystävä.
  3. Älä tingi unesta. Väsymyksestä kärsii niin tenttiin luku kuin arkityökin.
HenkilötUusimmat Artikkelit
Katso kaikki

Haluatko kuulla lisää liiton jäsenyydestä?

Jätä yhteystietosi niin otamme yhteyttä.

  • tai