Vakuutuskorvauksen jälkeinen arvonlisävero

Taloushallintoliiton jäsenet saavat jäsenetuna neuvontaa kirjanpitoon ja verotukseen liittyvissä kysymyksissä. Markku Ojalan erikoisalana on erityisesti yritysverotuksen substanssi- ja menettelykysymykset.
7.6.2019
Markku Ojala
Markku Ojala johtava asiantuntija, Taloushallintoliitto

Yritys on saanut vakuutusyhtiöltä vakuutuskorvauspäätöksen kaskovahingosta. Auton käypä verollinen arvo ennen vakuutustapahtumaa on ollut 46 000 euroa ja auton jäännösarvo 15 000 euroa. Maksettavasta vakuutuskorvauksesta on vähennetty arvonlisäveron osuutena 6 000 euroa. Mistä summasta yrityksen on suoritettava arvonlisävero?

VASTAUS: 

Yritys suorittaa lunastustilanteessa arvonlisäveron verottomasta jäännösarvosta eli siitä arvosta, joka autolla on vahinkotapahtuman jälkeen. Tältä osin on kyse yrityksen myynnistä, josta on suoritettava vero. Veron peruste on 12 096,77 euroa (15 000 x 100/124).

Auton käypä verollinen arvo ennen vahinkotapahtumaa vähennettynä jäännösarvolla on yhtä kuin kolarissa tai muussa vahinkotapahtumassa syntyneen vahingon määrä.  Yritys ei suorita arvonlisäveroa vahingonkorvauksen osalta vaan se on arvonlisäverolain soveltamisalan ulkopuolelle jäävä erä. Kun auton verollinen käypä arvo ennen vahinkotapahtumaa on ollut 46 000 euroa ja jäännösarvo 15 000 euroa, vahingon verollinen määrä on 31 000 euroa.

Vakuutusyhtiö on vähentänyt maksettavasta korvauksesta vahingon verolliseen määrään sisältyvän arvonlisäveron eli 6 000 euroa (31 000 x 24/124). Yritys on aikanaan vähentänyt verotuksessaan auton hankintahintaan sisältyneen arvonlisäveron, ja vahinkoa vastaavasta korvauksesta yritys ei joudu nyt suorittamaan veroa. Korvattavaa tältä osin ei siis jää.

Taloushallintoliiton jäsenet saavat jäsenetuna neuvontaa kirjanpitoon ja verotukseen liittyvissä kysymyksissä. Tilitoimistossa-lehdessä julkaistaan neuvontaan tulleita kysymyksiä ja niihin annettuja vastauksia. Kysymykset voi toimittaa sähköpostilla: asiantuntijat@taloushallintoliitto.fi.

Asiantuntija vastaaUusimmat Artikkelit
Katso kaikki

Haluatko kuulla lisää liiton jäsenyydestä?

Jätä yhteystietosi niin otamme yhteyttä.

  • tai