Stailausyrityksen hankintojen kirjaus

23.8.2016
leenarekolanieminen
Leena Rekola-Nieminen KLT, ekonomi, kouluttaja ja KILAn jäsen

Olen saanut asiakkaakseni yrityksen, joka stailaa asuntoja myyntikuvauksia ja esittelyjä varten. Miten kirjaan yrityksen hankinnat? Kaikki Ostoihin? Kuiteissa näkyy kukkia, jalkalamppu, sohva, pöytä, sisustustauluja ym. hankintoja.

Tähän asiakkaaseesi sopii hyvin Kilan lausunto 1854 vuodelta 2010. Se on annettu muulle toimialalle, mutta Kila toteaa olevan hyvän kirjanpitotavan mukaista noudattaa sen periaatteita muillakin toimialoilla. Lähtökohtana on, että niiden hankintojen osalta, jotka eivät kuulu aktivoitaviin, meno esitetään tilikauden kuluna tuloslaskelmaa sitä ylempänä, mitä välittömimmin se liittyy liikevaihdon määrään.

Asiakkaallasi tuo lausunto tarkoittaisi, että tilille Ostot kirjataan sellaiset erät, jotka tuottavat tuloa vain kerran, eli ovat tiettyyn stailauskohteeseen liittyviä hankintoja. Tuoreet kukat, hedelmäasetelmat, paperiliinat ynnä muut voisivat olla tällaisia. Jalkalamput, sisustustaulut, tekstiilit ynnä muut kestävät varmaan muutaman vuoden, eli olisivat vuosikulua Liiketoiminnan muiden kulujen Alle kolmen vuoden kalustona. Vaikka jalkalamppu kotona kestää varmasti yli kolme vuotta, on tilanne stailaajalla toinen. Tavaroita kuljetetaan paikasta toiseen ja varastoidaan välillä. Lisäksi muodin muuttuminen voi tehdä sinänsä ehjästä esineestä käyttökelvottoman. Noiden pöytien, sohvien ynnä muiden osalta kysyisin asiakkaalta, kuinka kauan hän voi niitä käyttää. Jos ovat oletettavasti käyttökelpoisia liiketoiminnassa yli 3 vuotta, niin sitten kirjataan kalustoon. Ottaisin asiakkaan vastauksen kirjallisena. Kannattaa myös selvittää, mitä hän tekee noille isommille tavaroille sitten, kun ei enää käytä niitä liiketoiminnassaan. Verottaja voi nähdä niissä yrittäjän yksityistalouteen siirtyviä hyödykkeitä.

Tämä samainen Kilan lausunto sopii myös esimerkiksi konsulttitoimintaan. Usein konsulttien matkakulut kirjataan liiketoiminnan muihin kuluihin, vaikka ne selvästi liittyvät asiakastoimeksiantoon. Konsultti ei asuisi kahta yötä hotellissa Kuopiossa ja lentäisi sinne, ellei siellä olisi asiakkaan toimeksiantoon liittyvää tilaisuutta. Kun tämän matkan kulut vielä laskutetaan asiakkaalta joko erillisinä veloituksina tai kokonaishinnan osana, niin kyseessä on mitä ilmeisimmin Materiaalit ja palvelut ryhmän Ulkopuoliset palvelut.

Leena Rekola-Nieminen
KLT, ekonomi

Kirjanpitoasioissa liiton neuvojana toimii kouluttaja, KILAn jäsen, KLT Leena Rekola-Nieminen. Kysymysten tulee olla yksilöityjä ja aiheeltaan juoksevaa kirjanpitoa ja tilinpäätöstä koskevia.

Kysymykset voi toimittaa sähköpostilla: leena@rekola-nieminen.fi.

Kun otat jäsenneuvontaan yhteyttä, kerro nimesi, tilitoimistosi yhteystiedot ja jäsennumerosi, joka oikeuttaa palvelun käyttöön. Jäsennumero on sama kuin asiakasnumerosi liiton laskutuksessa. Jos et tiedä jäsennumeroasi, voit selvittää sen liiton toimistosta ennen yhteydenottoa jäsenneuvontaan. Palvelu on jäsenille maksuton. 

Asiantuntija vastaaUusimmat Artikkelit
Katso kaikki

Haluatko kuulla lisää liiton jäsenyydestä?

Jätä yhteystietosi niin otamme yhteyttä.

  • tai