Saneerauspäätös ja kirjanpito
Minulla on kaksi asiakasta, jotka käyvät kauppaa keskenään. Nyt toinen on saanut saneerauspäätöksen oikeudesta. Asiakas kertoi akordin olevan 40 prosenttia. Miten minun tulee toimia kummankin asiakkaan kirjanpitoja tehdessäni?
VASTAUS:
Ensinnäkin kumpikin asiakas on velvollinen toimittamaan sinulle itse saneerauspäätökset. Vaikka hoidat molempien kirjanpitoa, et voi käyttää toisen toimittamaa materiaalia toisen kirjanpidossa, ellei tästä ole sovittu. Ilman kirjallista saneerauspäätöstä ei saneerauksia voi kirjata.
Velallisen kirjanpidossa kirjaat pois 40 prosenttia kaikista saneerauksen piirissä olevista veloista (tarkista saneerauspäätöksestä prosenttimäärä ja nämä velat) eli per velat an liiketoiminnan muut tuotot. Koska kyseessä on oikeuden vahvistama saneeraus eikä vapaaehtoinen sopimus, ei arvonlisäveroa tarvitse tilittää anteeksisaaduista ostoveloista. Tuloverotuksessa akordi on yleensä verovapaa, koska saamiset ovat olleet velkojalle arvottomia.
Ilman kirjallista saneerauspäätöstä ei saneerauksia voi kirjata.
Loppuosan veloista, eli 60 prosenttia, suosittelen kirjaamaan omille erillisille saneerausvelkatileille, esimerkiksi ostovelat, saneeraus tai lainat rahoituslaitoksilta. Ostovelkoja ei enää tarvitse seurata laskuittain, koska jäljelle jäänyttä velkaa lyhennetään saneerausohjelman mukaan vuosierinä, ei laskuittain. Saneerausvelkojen maksuaika on yleensä useita vuosia, joten vastaavat tilit tarvitaan sekä lyhyt- että pitkäaikaisissa veloissa. Velallisen tulee kertoa saneerauksesta liitetiedoissa tilikauden aikaisena (tai jälkeisenä) olennaisena tapahtumana sekä liiketoiminnan muihin tuottoihin kirjatusta akordista poikkeuksellisena eränä.
Velkojan kirjanpidossa saneerausohjelman mukainen akordi kirjataan liiketoiminnan muihin kuluihin, siis per liiketoiminnan muut kulut an saamiset. Arvonlisäverollisista myyntisaamisista saa arvonlisäveron lukea hyväkseen, samoin tuloverotuksessa akordi on yleensä vähennyskelpoinen, koska akordin kohteena olleet saamiset ovat velkojalle arvottomia. Poikkeuksen tekevät EVL 16 § 1 momentin 7 kohdan mukaiset saamiset eli saamiset yhtiöltä, jonka osakkeiden myynti on mahdollista verovapaasti. Koska jäljelle jääneiden saamisten maksuaika on yleensä vuosia, avataan tili myyntisaamiset, saneeraus tai lainasaamiset, saneeraus sekä lyhyt- että pitkäaikaisiin saamisiin. Mikäli akordin määrä on olennainen, tulee velkojan kertoa siitä liiketoiminnan muiden kulujen osalta poikkeuksellisena eränä.
Taloushallintoliiton jäsenet saavat jäsenetuna neuvontaa kirjanpitoon ja verotukseen liittyvissä kysymyksissä. Tilitoimistossa-lehdessä julkaistaan neuvontaan tulleita kysymyksiä ja niihin annettuja vastauksia. Kysymykset voi toimittaa sähköpostilla: asiantuntijat@taloushallintoliitto.fi.