PMA:n mukaisten liitetietojen laatiminen
Olen laatimassa PMA:n mukaisia liitetietoja. Nyt heräsi muutama kysymys.
- Missä liitetietotositteet arkistoidaan? Vaikuttaako paikka säilytysaikaan?
- Asiakkaani toimitilat kärsivät pahan vesivahingon aivan tilikauden lopulla ja ovat nyt käyttökiellossa. Pitääkö tämä kertoa liitetiedoissa?
- Tilintarkastajamme vaatii liitetietojen numeerisiin tietoihin myös edellisen vuoden luvut vertailuluvuiksi. Pitääkö ne esittää?
- Asiakkaalla on rahalaitoslainaa jäljellä 50 000 euroa, ja sen vakuutena on 200 000 euron kiinteistökiinnitys. Kumman luvun laitan vakuusliitetietoon?
- Käyttämämme kirjanpito-ohjelma tulostaa liitetietoihin otsikon Omistukset muissa yrityksissä. Onko tällainen liitetieto edelleen annettava, en löytänyt sitä asetuksesta?
- Laki tai asetus ei määrää paperisten tai sähköisten liitetietotositteiden säilytyspaikkaa. Laki ainoastaan toteaa, että ne tulee säilyttää tositteiden säilytysajan eli kuusi vuotta. Jos säilytät ne tositemapissa, niin aikavaatimus täyttyy, kun tuhoat liitetietotositteet muiden tositteiden mukana. Jos säilytät liitetietotositteet tase-erittelyiden yhteydessä, niin säilytysajaksi tulee käytännössä 10 vuotta ja se on tietysti ihan ok. Tilinpäätökseen sisältyvässä luettelossa kirjanpidoista ja aineistoista tulee kertoa myös liitetietotositteiden säilytysmuoto ja numerointi sekä mahdollinen tositelaji.
- PMA:n liitetietovaatimuksissa edellytetään vain tilikauden päättymisen jälkeisten olennaisten tapahtumien kertomista. Kuitenkin tuo tilikauden lopulla tapahtunut onnettomuus on niin suuri asia yritykselle, että pienyrityksen tulee kyllä kertoa se oikean ja riittävän kuvan antamiseksi. Mikroyrityksen ei suojasatamasäännöksen takia tarvitse kertoa, mutta mikrokin saa antaa lisätietoja, ja usein se on eduksi.
- Kirjanpitolaki tai pien- ja mikroyritysten tilinpäätöksen esittämistä sääntelevä asetus PMA ei vaadi vertailutietoja liitetietoihin. Jos katsot tarpeelliseksi, niin vertailutiedot voi antaa esimerkiksi oman pääoman erittelystä tai henkilöstön määrästä, mutta pakko ei ole.
- Vakuuksia koskevaan liitetietoon merkitään vakuus enintään sen velan määräisenä, jonka vakuutena se on. Ilmoitat siis määräksi 50 000 euroa, et koko vakuuden arvoa 200 000 euroa. Jos taas vakuus olisi velan arvoa pienempi, ilmoittaisit vakuuden arvon, et vakuuden arvoa korkeampaa velan arvoa.
- Ehkäpä ohjelmistotalon kannattaisi käydä yksi koulutus kirjanpitolain uudistuksesta. Tuo liitetietovaatimus oli vanhassa kirjanpitoasetuksessa, mutta uudessa PMA:ssa sitä ei ole.