Kiinteistön kirjaaminen jälkikäteen

19.10.2016
leenarekolanieminen
Leena Rekola-Nieminen KLT, ekonomi, kouluttaja ja KILAn jäsen

Uusi asiakkaani on yleishyödyllinen yhdistys, joka järjestää ­vapaa-ajan ohjelmaa lapsille ja nuorille. Kun katselin ­materiaaleja, tuli esiin kiinteistön vakuutusmaksu. Taseessa ei ole kiinteistöä. Se on kuulemma aikanaan 1950-luvulla saatu lahjoituksena, eikä siksi ole taseessa. Miten korjaan asian?

Kiinteistön arvo, jaettuna maan ja rakennuksen osalle, olisi tullut arvioittaa lahjan saannin yhteydessä. Koska arviointia ei silloin ole tehty, lienee paras tapa arvioit­taa se nyt. Kiinteistölle saatu arvo jaetaan tällöin maapohjan ja rakennuksien kesken rakennuskohtaisesti viime kiinteistöverolipussa olleessa suhteessa. Kun tiedossa ei enää ole, onko lahjoittaja aikanaan esittänyt lahjaan liittyen jotain erityisvaatimuksia, vastakirjaus tulisi edellisten tilikausien voittovaroihin.

Leena Rekola-Nieminen
KLT, ekonomi

Kirjanpitoasioissa liiton neuvojana toimii kouluttaja, KILAn jäsen, KLT Leena Rekola-Nieminen. Kysymysten tulee olla yksilöityjä ja aiheeltaan juoksevaa kirjanpitoa ja tilinpäätöstä koskevia.

Kysymykset voi toimittaa sähköpostilla: leena@rekola-nieminen.fi.

Kun otat jäsenneuvontaan yhteyttä, kerro nimesi, tilitoimistosi yhteystiedot ja jäsennumerosi, joka oikeuttaa palvelun käyttöön. Jäsennumero on sama kuin asiakasnumerosi liiton laskutuksessa. Jos et tiedä jäsennumeroasi, voit selvittää sen liiton toimistosta ennen yhteydenottoa jäsenneuvontaan. Palvelu on jäsenille maksuton. 

Asiantuntija vastaaUusimmat Artikkelit
Katso kaikki

Haluatko kuulla lisää liiton jäsenyydestä?

Jätä yhteystietosi niin otamme yhteyttä.

  • tai