Hyllypoistot kirjanpidossa

Taloushallintoliiton jäsenet saavat jäsenetuna neuvontaa kirjanpitoon ja verotukseen liittyvissä kysymyksissä. Tilitoimistossa-lehdessä julkaistaan neuvontaan tulleita kysymyksiä ja niihin annettuja vastauksia. Kysymykset voi toimittaa sähköpostilla: asiantuntijat@taloushallintoliitto.fi.
27.3.2020

Sain uuden asiakkaan ja perehtyessäni hänen kirjanpitoaineistoonsa löysin muistion hyllypoistoista. Mitä ne ovat ja miten niitä käsitellään? En löytänyt niistä mainintaa taseessa tai tase-erittelyissä.

Hyllypoistoista ei ole juurikaan kirjallisuutta, mutta Kirjanpitolautakunnan yleisohje suunnitelmanmukaisista poistoista käsittelee aihetta. Samoin Vero.fi ohjeistaa hyllypoistoista, ja näiden seurantaan on oma verolomake numero 12.

Hyllypoisto syntyy, kun esimerkiksi laskuvirheen takia on veroilmoitukselle merkitty verotettavasta tulosta vähennettäväksi poistoja yli EVL:n hyväksymien maksimipoistojen. Tällöin verottaja jättää liikapoiston vähentämättä ja ”hyllyttää” ne tuleville vuosille. Hyllypoistoilla ei ole takarajaa vähentämisen osalta. Hyllypoisto voi myös syntyä verosuunnittelun tuloksena, jos ei haluta kerryttää lisää tappioita verotukseen tai vanhat tappiot ovat juuri tänä vuonna vanhenemassa. Hyllypoistoja ei kirjata kirjanpitoon, ja siksi niitä ei näy asiakkaasi tase-erittelyissä.

Koska osa kirjanpidossa tehdyistä poistoista on jätetty vähentämättä verotuksessa, on verottajan menojäännös kaluston osalta suurempi kuin menojäännös tilinpäätöksessä. Näin joka vuosi voidaan tehdä kirjanpidon sumupoistojen lisäksi 25 prosentin ylimääräinen poisto verottajan menojäännöksen ja kirjanpidon menojäännöksen erotuksesta. Näin hyllypoisto vähitellen häviää. Hyllypoistoja tulee seurata lomakkeella 12. Tämä on siinäkin mielessä tärkeää, että hyllypoistoja ei esitetä kirjanpidossa ja ne voivat siten unohtua hyödyntää. Lomakkeen 12 tiedot tulee täsmäyttää lomakkeen 62 poistotietojen kanssa.

Erityinen ja hyvin yleinen tilanne, jossa hyllypoistoja syntyy, on toiminimen kirjanpidossa olevan auton poistojen jakaminen vähennyskelpoisiin ja vähennyskelvottomiin poistoihin sen mukaan, paljonko on liikekäyttöä ja paljonko yksityiskäyttöä. Kun vuosittain tuloutetaan yksityisajoja vastaava osa poistoista, nämä hyllypoistot jäävät odottamaan kyseisen auton myyntiä. Silloin tuo yksityiskäytön osuus poistoista ”otetaan hyllyltä” ja vähennetään verotuksessa.

Asiantuntijana
Leena Rekola-Nieminen KLT, ekonomi, kouluttaja ja KILAn jäsen
Asiantuntija vastaaUusimmat Artikkelit
Katso kaikki

Haluatko kuulla lisää liiton jäsenyydestä?

Jätä yhteystietosi niin otamme yhteyttä.

  • tai