Tilitoimiston saatavat ovat usein vaarantuneet asiakkaan konkurssitilanteessa

10.1.2020 Taloushallintoliitto

Konkurssilain 16:2,2 § mukaan ”konkurssipesä vastaa myös velallisen kirjanpidon laatimisesta aiheutuneesta, konkurssin alkamista edeltäneiden viimeisten kahden kuukauden aikaan kohdistuvasta kohtuullisesta saatavasta”. Säädöksen tarkoituksena on edistää kriisiyritysten kirjanpidon saattamista loppuun, koska ”se, jolle kirjanpito on toimeksiannolla annettu, voi näin yleensä luottaa siihen, että hän saa saatavansa konkurssiuhasta huolimatta.”

Käytännössä pesänhoitajat ovat toistuvasti tulkinneet pesän vastuuta hyvin ahtaasti, rajaten sen usein pääkirjanpidon laatimiseksi tehtyyn työhön. Esimerkiksi palkanlaskennan veloituksia ei ole korvattu tilitoimistolle, vaikka palkanlaskennassa on myös selkeästi kyse kirjanpidosta. Myös tilinpäätöstyö on osa kirjanpidon laatimista, mutta senkin korvaamisessa on ilmennyt ongelmia.

Myöskään kirjanpitopalveluista sovitulla hinnoittelumallilla ei voi olla vaikutusta pesän vastuuseen saatavasta. Kirjanpitopalveluissa käytetään hinnoittelumallina esimerkiksi tuntiveloitusta, kirjausten määrään tai palkkalaskelmien määrään perustuvaa veloitusta tai kiinteää kuukausiveloitusta. On kuitenkin ilmennyt tapauksia, joissa pesänhoitaja ei ole suostunut korvaamaan esimerkiksi kiinteähintaisen kirjanpitopalvelun veloituksia.

Tilitoimiston on syytä olla tietoinen näistä lainvastaisista käytännöistä. Saatavien kertyminen kriisiyritykseen luo selkeän luottotappioriskin. Olemme vieneet terveisiä pesänhoitajien toimintaa valvovalle Konkurssiasiamiehelle.

EdunvalvontaUusimmat Artikkelit
Katso kaikki

Haluatko kuulla lisää liiton jäsenyydestä?

Jätä yhteystietosi niin otamme yhteyttä.

  • tai